Omgeving

 

Onze vrijstaande vakwerkhuizen Le Paradis en Le Colonel liggen in een vallei met nog een viertal andere vakwerkhuizen op ruime percelen. U heeft zowel vóór als achter de woningen vrij uitzicht over de vallei. Het terrein, vol bloemen en fruitbomen, is ca 2.500 m2 groot en ligt aan een doodlopend weggetje. Op de toegangsweg passeren gemiddeld 3 auto’s per dag. De huizen liggen op ca 30 meter afstand van elkaar, gescheiden door bomen en struiken. U heeft absoluut geen last van eventuele buren in Le Paradis of Le Colonel. Komt u met meerdere gezinsleden of een stel vrienden dan kunt u beide huizen huren en heeft u meer privacy dan wanneer u met zijn vieren in één huis verblijft.

Basse Normandie is dun bevolkt. Slechts 85 inwoners per km2 t.o.v. 491 inwoners per km2 in Nederland. Nederland heeft gemiddeld 1500 zonuren en Normandië 1750 zonuren. De boeren klagen de laatste jaren zelfs dat het veel te droog is.

Het gebied is heuvelachtig. Langs de weg zijn dassenburchten. Ook ziet u reeën, vossen en af en toe wilde zwijnen, een dartel konijntje en veel vogels en vlinders. U voelt zich één met de natuur.

Bezienswaardigheden

Vimoutiers ligt op 8 km van het huis en daar kunt u terecht voor alle dagelijkse boodschappen. Maar u kunt ook op de markten, die elke dag wel ergens in de omringende dorpen gehouden worden, heerlijke lokale producten kopen.

Op 20 km afstand ligt Argentan, de voormalige residentieplaats van de koningen van Engeland.

 Les Champeaux en Auge ligt een uurtje rijden van het strand in Deauville, een chique badplaats met luxe hotels, villa’s en twee paardenrenbanen. Veel Parijzenaars hebben hier een dependance in een van de mooie appartementen of villa's uit het begin van de 20e eeuw. De grote typische Normandische vakhuizen langs de boulevard of in de gezellige binnenstad, de kleurige parasols op het zandstrand en de beroemde strandboulevard 'Les Planches' maken Deauville tot een plaats die u gezien moet hebben.

In Trouville is een grote vismarkt en zijn goede visrestaurants in de buurt van de haven. Cabourg en de gezellige havenplaats Honfleur www.ot-honfleur.fr zijn een bezoek meer dan waard. Ook vindt u diverse golfbanen in dit gebied.

Maar uw vakantiehuis is ook een uurtje rijden van Suisse Normande, het ruigere deel van Normandië. waar u kunt paragliden, of u kunt de mooie bosrijke regio Le Perche gaan bewonderen.

Elk weekend in het seizoen worden er antiek- of brocante markten georganiseerd. Het is leuk hiernaar toe te gaan en een leuk stukje antiek mee te nemen als herinnering aan uw vakantie.

In Frankrijk zie je steeds meer dat particulieren hun tuinen openstellen voor bezoekers maar ook kasteelparken zijn opengesteld voor bezichtiging. Château Vendeuvre, bij St. Pierre sur Dives, heeft een mooi park met tuinen in Franse stijl en watertuinen, die u zeker zullen verrassen. Bezoek hier ook het museum met miniatuurmeubelen en prachtige honden- en kattenmanden uit de époque. 

Vlakbij is de enige wijngaard van Normandië die al dateert uit de Romeinse tijd. De eigenaar vertelt u alles over heden en verleden en de productie van zijn wijnen.

Ter herinnering aan de tweede wereldoorlog kunt u de invasiestranden bij Omaha Beach bezoeken waar u alle details over deze periode te weten kunt komen. Of, dichterbij, het mémorial de Montormel, waar men u alles over de oorlog kan vertellen. Zie ook www.normandy1944.info

In Arromanches dient u zeker een bezoek te brengen aan het oorlogsmuseum. Nergens anders dan hier ziet u nog eens heel duidelijk wat een gevaren de geallieerden hebben getrotseerd, en bovendien hoe goed voorbereid deze actie was.

 Caen is de hoofdstad, een universiteitsstad, waar u gezellig kunt winkelen.

 In ca 2,5 uur reizen met de auto of met de trein bent u in hartje Parijs, waar u kunt genieten van al het moois dat deze wereldstad te bieden heeft. U kunt naar de Eiffeltoren, musea, met de kinderen naar Disneyland of op een van de vele terrassen genieten van een croissant et café.

Ga eens kijken bij Haras du Pin, de beroemdste fokkerij van volbloedpaarden van Frankrijk. Hier komt u alles te weten over de originele Franse paardenrassen.

Een stevige wandeling of mooie autotochtjes over de landweggetjes behoort tot de mogelijkheden. Er zijn diverse mountainbike routes uitgestippeld over smalle, steile bospaadjes. Maar doe ook eens een paar dagen helemaal niets. Geniet van de stilte, de prachtige sterrenhemel en de mooie natuur. Landschapspsychologen zijn het erover eens dat een mens nergens sneller herstelt van zijn drukke bestaan dan in de natuur !

Kortom een week is veel te kort om dit mooie deel van Frankrijk te ontdekken.

Sportief

Op 1 km afstand is een manege waar u paard kunt rijden of misschien tegen betaling uw eigen paard kunt stallen.

Geocachers : er liggen diverse caches verstopt in de omgeving ! www.geocaching.com

U heeft wel een mountainbike met zeer veel versnellingen nodig om de heuvels rond ons huis te berijden, maar er zijn ook veel vlakkere stukken te vinden voor een ontspannen fietstochtje. De Tour de France - Paris Camembert komt langs aan het einde van de weg !

De 37 golfbanen in Normandië, waarvan 23 18-holes, zult u niet in één vakantie allemaal kunnen lopen. U komt beslist nog eens terug.

Houdt u van vissen? In de vele snelstromende beekjes en rivieren zwemmen zalmen en forel.

Andere activiteiten : zwemmen, golfen, wandelen, mountainbiken, paardrijden.

Culinair en wijn

Normandië is natuurlijk het land van de Camembert (het dorp ligt op 3 km afstand) en andere heerlijke kazen. Appels worden verwerkt in de heerlijkste appeltaarten en gebruikt voor de productie van cider (erg lekker, vooral de perencider) pommeau en calvados. Dichtbij kunt u de kaasfabriek Graindorge bezoeken. Enkele restaurants op rijafstand zijn o.i. een vermelding in de Guide Michelin waard. Laat u verwennen of kook zelf en geniet in de tuin met vogelgeluiden op de achtergrond bij een ondergaande zon.

Natuur, cultuur en lekker eten zijn de ijzersterke ingrediënten van dit mooie stuk Frankrijk.